Tyrväinen taustoittaa Pelicansin hyvää virettä ennen viimeistä kolmannesta - ”Ei olla kakittu housuun”

Viime kaudella syntynyttä piste-ennätystään lähestyvä Juhani Tyrväinen sanoo seuraavien kahdeksan kierroksen olevan vedenjakaja Pelicansin runkosarjassa.

Liigassa viidentenä olevan Pelicansin kuntokäyrä osoittaa tällä hetkellä mukavasti ylöspäin. Kolmen peräkkäisen voittopelin ja ryhdikkään 60-minuuttisen taustalla eivät ole niinkään pelilliset askelmerkit, vaan joukkue on alkanut omaksua hetkessä elämisen merkityksen.

- Viime matsit ovat olleet meiltä oikeasti ehjiä 60-minuuttisia. Ei olla kakittu housuun missään vaiheessa peliä. Ja vaikka on oltukin välillä kusessa, niin ollaan silti tiedetty, miten toimitaan missäkin tilanteessa, kertoo Pelicans-hyökkääjä Juhani Tyrväinen.

- Meidän pelaaminen on myös yksinkertaistunut. Jos kaveri painaa päälle, niin ei lähdetä yrittämään liian vaikeita juttuja, vaan mennään simppelin kautta. Jokainen pelaaja on tehnyt kaukalossa hyviä henkilökohtaisia valintoja. Pelisysteemiä on vähän viilailtu kauden aikana, ja kaikki ovat pystyneet mukautumaan siihen.

Pelicansin kausi on ollut kokonaiskuvassa tasainen, mutta yksittäisissä peleissä on tullut paljon heilahteluja. Kauden ensimmäinen kolmannes toi turkoosinuttujen pistepussiin 31 sarjapistettä, ja lauantaina päättynyt toinen jakso 32 pistettä. Lahtelaisten pisin tappioputki on vain kahden ottelun mittainen. Vain runkosarjan voittoon matkalla oleva Tappara on pistänyt paremmaksi, eikä ole hävinnyt kertaakaan kahta peliä perätysten.

- Koutsit pitävät meidät aika varpaillaan. Jos pelataan huonosti tai hävitään, niin sieltä tulee heti tiukkaa palautetta. Häviöpelin tapahtumat pureksitaan videoiden ynnä muiden avulla läpikotaisesti. Huolellinen pelien analysointi on toiminut, ja se on näkynyt käytännön tasolla siinä, ettei olla tosiaan montaa peräkkäistä peliä hävitty.

Erikoistilanteet ovat tuottaneet Pelicansin valmennusjohdolle murheita läpi kauden, vaikka ryhmästä löytyy erityisosaajia molempiin kenttäpäätyihin. Lahtelaisten alivoima on tilastollisesti sarjan heikointa, mutta samaan hengenvetoon on todettava joukkueen ottavan viidenneksi vähiten kahden minuutin rangaistuksia. Tyrväinen on istunut Pelicansista eniten kaksiminuuttisia, yhteensä 14 kappaletta.

- Sen kun tietäisi, miksi se (alivoima) ei ole toiminut... En tiedä, pelataanko me sitä välillä liian passiivisesti tai aktiivisesti. Pitäisi vaan luottaa enemmän omaan nelikkoon. Muistan itsekin monta tilannetta, joissa olen itse pelannut vähän huonosti, ja heti on soinut omissa. Virheet näkyvät heti taululla, sanoo Tyrväinen napakasti.

Pelicansin ylivoimatehot ovat alkaneet löytyä otolliseen aikaan, sillä mitä pidemmälle kevät etenee, sitä pienemmiksi viisikkopelaamisen marginaalit muuttuvat. Katseet ovat kääntyneet siniviivaan, josta Juha Leimu laukoi viimeksi lauantaina kaksi ylivoimamaalia. Viisi osumaa 12 peliin kiskaissut Leimu on noussut uskomattomalla tavalla jo kolmen maalin päähän puolustajien maalikärki Ilkka Heikkisestä, vaikka pelejä on 28 vähemmän.

- Onhan toi Lepa siinä viivassa ihan kiitettävästi paukutellut. Sille kun saa hyvän vetopaikan, niin kiekko on aika usein maalissa.

"En ole taitavin pelaaja"

Alkava viikko on lahtelaisnäkövinkkelistä katsottuna yksi runkosarjan tärkeimmistä, kun Pelicans pelaa keskinäiset kamppailut sijojen 6-8 JYPiä, HIFK:ta ja Ässiä vastaan. Neljän pisteen sisällä olevien joukkueiden kesken tullaan mitä todennäköisemmin ratkaisemaan suoraan puolivälieräpaikkaan oikeuttavat sijat 5 ja 6. Viimeisenä kotiedussa kiinni oleva HPK (4.) on ottanut seitsemän pisteen kaulan Pelicansiin.

- Puhuimme tuossa, että nyt tulee tällainen kahdeksan pelin rypistys, jossa pitäisi olla aistit valppaana. Näiden pelien jälkeen nähdään paremmin, missä mennään runkosarjan lopun osalta. Haaste on iso, mutta pelaamme paljon kotona, joten pisteitä tulisi saada. Minimisuoritus on olla 60 pelin jälkeen kuuden joukossa, siitä ylöspäin kaikki on plussaa.

Nuoremman Tyrväisen tulosvastuu kasvoi mittavasti Justin Hodgmanin jouduttua peleistä sivuun puoleksitoista kuukaudeksi. Taktisesti älykäs valmennuksen luottohyökkääjä on vastannut huutoon: hän on kolmen pelin pisteputkessa, ja enää kahden pisteen päässä viime kauden piste-ennätyksestään (25).

- Olen edelleen sitä mieltä, että sesonkini on ollut vähän up and downia. Pelaan paremmin kuin viime vuonna, joten siihen olen tietenkin tyytyväinen. Välillä tulee vielä huonoja pelejä ja jaksoja. Sen huomaa heti henkisestä olotilasta, että nyt ei kulje. Tasapaino pitäisi löytää myös omaan pelaamiseen.

- Hodgien poissaolo on tietenkin luonut itsellenikin tunnetta, että nyt pitäisi tehdä tulosta. Tykkään kuitenkin olla kahden suunnan sentteri. En ole Liigan taitavin pelaaja, niin en voi mennä liikaa hyökkäyspää edellä. Samalla luon painetta laitureilleni, että heidän pitää tehdä pisteitä, "Julle" hekottaa.

Millaiseksi koet joukkueen ratkaisuvoiman tällä hetkellä?

- Se on hyvällä tasolla. Björnisen kenttä on pelannut tehokkaasti viimeiset viisi matsia. Alkukaudesta Iikan, Miskan ja Kimin kenttä oli vireessä, ja nyt Reksi, Hanu ja Mortti ovat antaneet hyvää tulitukea. Jätkät ovat ottaneet huimia steppejä eteenpäin tällä kaudella, ja toivottavasti se kantaa loppuun asti.

Pelicans palasi viikonlopun jälkeen työmaalle maanantaina, ja hioi 5-5-pelin oman alueen lähtöjä ja keskialueen murtamismalleja. Kymppitilin täyttymisen vuoksi keskiviikon JYP-vieraskamppailusta sivussa olevan Antti Tyrväisen paikan harjoituksissa otti Antti Erkinjuntti, jonka paluuta on Lahdessa odotettu jo tovi.

Teksti: Aleksi Salonen