Sulak valmistautuu Lahdessa NHL:n tulokkaiden leirille – ”Katsotaan, missä ollaan sen jälkeen”

Viimeisellä yhteisellä kesätreeniviikolla Pelicansin mukana oleva Libor Sulak suuntaa heinäkuussa NHL:ssä pelaavan Detroitin tulokasleirille. Englannin kielen kanssa painiskeleva tshekkipuolustaja ilahtuu päästessään avaamaan kotimaan kielellään tarinaansa Itävallan liigasta kohti NHL:n portteja. Haastattelun tulkkasi Radio Voiman tshekkiä taitava Ossi Arvela.

Huhtikuussa kahden vuoden sopimuksen Pelicansin kanssa tehnyt Libor Sulak oli vielä kevättalvella suuremmissakin kiekkopiireissä tuntematon nimi. Kun kausi seurajoukkueessa, Itävallan EBEL-liigassa pelaavassa Orli Znojmossa päättyi, tshekkipuolustaja nousi MM-leirityksen kautta aina Tshekin MM-kisajoukkueeseen asti. Yhtäkkiä Sulakin perässä olivat jo lukuisat NHL-seurat, ja Pelicansin pelko kävi toteen – Sulak solmi kaksivuotisen tulokassopimuksen perinteikkään Detroit Red Wingsin kanssa.

Tällä hetkellä Sulak on Lahdessa valmistautumassa heinäkuun alussa käynnistyvälle NHL:n tulokkaiden leirille. Jos Detroitissa tullaan Sulakin kohdalla siihen tulokseen, ettei vielä ole NHL:n aika, pelaa puolustaja ensi kauden Pelicansissa. Ensisilmäys Lahteen ja Isku Areenaan on ollut Sulakin mieleen.

- Minulla ei ollut juuri odotuksia tänne tullessani, mutta kaikki vaikuttaa todella hyvältä. Kaupunkia en ole vielä sen kummemmin nähnyt, mutta asun keskustassa ja olen käynyt Mamma Mariassa syömässä. Kaikki on keskittynyt tänne hallille, harjoitukset ovat harjoituksia täälläkin.

Englannin kanssa on vielä tekemistä, joten Sulak saa puhua haastattelussa äidinkielellään, tshekiksi. 23-vuotias pelaaja ei ole vielä tarvinnut englantia urallaan, sillä hänen edellinen joukkue Znojmo on tshekkiläinen seura, vaikka se pelaakin Itävallan pääsarjassa.

- Joo, siellä ei ollut vaikeuksia kielen kanssa, kun pärjäsi hyvin tshekillä. Opiskelin kuitenkin siellä englantia, ja sitä on tarkoitus jatkaa tulevalla kaudella. Täälläkään ei ole ollut ongelmaa kielen kanssa, sillä pelaajat ovat olleet todella ystävällisiä ja auttavaisia. Ymmärrän englantia suhteellisen hyvin, mutta puhun sitä vielä aika heikosti, Sulak kertoo.

Mies ei ole huolissaan kielitaidostaan tulevaa ajatellen.

- Jiri Fischer (työskentelee Detroitin organisaatiossa) muistutti, että Pavel Datsyuk pelasi 14 vuotta NHL:ssä eikä koskaan puhunut kovin hyvää englantia, ja hyvinhän hänellä siellä meni. Minulla on myös paljon kavereita, jotka eivät vielä koulussa juurikaan kieltä osanneet, mutta puhuivat jo aivan hyvin parin ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen.

- Tärkeintä on se, miten kommunikaatio toimii kentällä. Keskusteluja tulee käytyä pukukopissa koko ajan enemmän ja enemmän, sitä kautta oppii jatkuvasti.

Pelhrimovissa syntynyt Sulak kertoo, että hän on nuorena käynyt Suomessa pelaamassa kaksi juniorimaaottelua. Vierailu Lahdessa kestää tällä erää vain viikon, joten perhe jäi kotiin.

- Kotiin jäivät tyttöystävä ja yksivuotias Libor-poika. He tulevat kyllä mukanani Lahteen, jos pelaan täällä ensi kauden.

- Jos ihmettelitte, miksi pojallani on sama nimi kuin minulla, niin se on vanhakantainen tapa Tshekissä, että ensimmäiselle pojalle annetaan nimi isän mukaan, Sulak taustoittaa.

Ex-pelikaani suositteli

Kaksi kautta Znojmon joukkueessa tekivät Sulakin urakehitykselle hyvää. Puolustaja viimeisteli hyökkäysvoittoisessa Itävallan liigassa 106 otteluun tehot 16+30=46.

- Peli on siitä syystä niin hyökkäysvoittoista, koska siellä pelaa paljon amerikkalaisia ja kanadalaisia pelaajia. Znojmo tarjosi minulle aikanaan hyvän sopimuksen, ja myös näin jälkikäteen on helppo sanoa, että oli hyvä päätös lähteä sinne. Kaksi vuotta veivät minua pelaajana eteenpäin, ja nyt on taas aika suunnata eteenpäin uusiin haasteisiin.

Uudet haasteet toivat Sulakin Lahteen ja Pelicansiin.

- Näin tämän kehityksen kannalta hyväksi seuraavaksi askeleeksi. Suomi oli minulle tässä vaiheessa vaihtoehto numero yksi, hän sanoo.

- Pidän suomalaista valmennusta hyvänä ja uskon sen olevan avuksi omalle kehitykselleni. Suomalaisia nuoria pelaajia on noussut viime aikoina maailman huipulle, mikä on hyvä todiste valmennuksen tasosta.

Kaudella 2014-15 Pelicansin sisäisen pistepörssin voittaneen Michal Repikin positiivinen palaute omasta ajastaan Lahdessa edesauttoi Sulakin siirtopäätöstä.

- Repik kehui minulle Pelicansin organisaatiota. Hän sanoi, että täällä kaikki toimii ja hommat hoituvat viimeisen päälle.

Raamikas (189 cm, 86 kg) Sulak näkee puolustajan roolin sopivan hänelle hyvin. Huippulahjakkaalla luistelijalla on loistavat kiekollisen pelin taidot, jotka eivät ole jääneet NHL-kykyjenetsijöiltä huomaamatta. Pitkät kuljetukset omalta alueelta vastustajan päätyyn ovat pitkällä liu'lla luistelevan puolustajan tavaramerkki.

- Jääkiekon kehitys menee siihen suuntaan, että luistelu on tärkeässä roolissa, ja siksi olen halunnut sitä erityisesti kehittää. Minulla on pitkät jalat ja se tuo tiettyä etua, mutta olen tietenkin yrittänyt myös vahvistaa jalkojani. Kai minulla on myös sopivat ja hyvät geenit luisteluun.

Käykö kutsu?

Itävallan liigasta murtautuminen Tshekin MM-joukkueeseen on temppu, joka ei ole kiekkomaailmassa ihan jokavuotista. Valinta tuli Sulakille itselleenkin yllätyksenä.

- Se oli minulle todellakin yllätys. En olisi odottanut, että pääsen maajoukkueen matkaan ja MM-kisoihin. Hyvä, että sain valmennukselta mahdollisuuden. Olihan se hienoa päästä kokemaan tuo kaikki.

Pelicans suuntaa tulevana viikonloppuna omatoimisen jakson viettoon. Sulakin matka jatkuu ensi kuussa Pohjois-Amerikkaan NHL:n tulokkaiden leirille.

- Teen siellä kaiken niin hyvin kuin osaan. Aika sitten näyttää mitä tapahtuu, mutta se on selvä, että unelmani on pelata NHL:ssä. Olen käynyt Amerikassa aiemmin nuorempana lomalla, mutta kiekkoa en ole käynyt siellä pelaamassa - vielä, hän hymyilee.

Ensi kauden pelipaikasta saadaan tarkempaa tietoa heinäkuussa.

- Jos kutsu käy jo tänä syksynä NHL:ään, niin sitten sinne mennään. Olemme puhuneet Pelicansin kanssa kaikista asioista avoimesti alusta saakka. Mutta mennään rauhassa askel kerrallaan.

Olisiko hyppy Itävallan liigasta NHL:ään liian iso?

- Olisihan se kieltämättä todella iso. Mutta toisaalta askel oli iso myös maajoukkueeseen. Katsotaan nyt ensin, miten asiat onnistuvat tulokasleirillä. Nyt on vielä turha ajatella sen pidemmälle.

Sulak paljastaa lopuksi Suomen kielen taitonsa ja opettaa faneille hieman tshekkiä.

- Dominik Hrachovina (Tappara-maalivahti) on hyvä kaverini, olen oppinut häneltä sanat v*ttu ja pe*kele. Haha, muuta en vielä osaa.

- Ahoj, jak se máš, Libore! = Hei, miten menee, Libor!

Teksti: Aleksi Salonen