Pitkäjänteinen työ tuo tulosta fysiikkapuolella - ”Lähtötasot paremmat kuin kahdella edellisellä kaudella” | Pelicans

Pitkäjänteinen työ tuo tulosta fysiikkapuolella - ”Lähtötasot paremmat kuin kahdella edellisellä kaudella”

Pelicansin kesäharjoittelusta vetovastuussa oleva Tommi Pärmäkoski kertoo joukkueen tilanteen olevan fyysisen valmennuksen näkökulmasta poikkeuksellisen hyvä. Täksi kesäksi entisestään vahvistuneen fysiikkavalmennusryhmän johdosta pelaajat voidaan jakaa entistä pienempiin ryhmiin.

On käynnistymässä Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen johtaman projektin kolmas vuosi. Pelaajat ovat vuodattaneet hikeä kesätreeneissä jo viisi viikkoa tutun valmennusryhmän johdolla, joka täydentyi vastikään Peliittojen päävalmentajaksi liittyneellä Santeri Heiskasella.

Viime kesänä Pelicansin mukaan tulleella Tommi Pärmäkoskella on vetovastuu joukkueen kesäharjoittelusta. Hän selvittää ensin valmennusryhmän roolituksia.

- Juha (Nakari) vastaa pitkälti sellaisista pelaajista, joilla on ollut vaivoja tai on vielä kuntoutus menossa. Meillähän on sillä tavalla hyvä tilanne, että ei ole isompia loukkaantumisia. Pystymme näin vapauttamaan Juhaa enemmän lihastasapainokartoituksiin, ja saadaan myös se todellinen fysioterapia-apu käyttöön, mikä ensisijaisesti ennaltaehkäisee vammoilta. Simo (Vehviläinen) vetää treeniä veskareille.

Harjoitusringissä on mukana myös kymmenkunta A-nuorta ja jokunen Peliittojen pelaaja. He ovat Heiskasen vastuulla.

- On hyvä, että pystymme ajamaan nuorille samoja ominaisuuksia jo tässä vaiheessa. He pääsevät opettelemaan, mikä on se seuraava askel ammattiurheilijaksi. Kun nuorilla on palautuminen nopeampaa, niin pystymme kuormittamaan heitä vielä enemmän kuin reilu kolmekymppisiä konkareita, Pärmäkoski kertoo.

Pelicansin pudotuspelitaival tuli tiensä päähän edelliskauden tapaan puolivälierissä, joten joukkue pääsee toteuttamaan harjoittelua samalla aikataululla kuin viime kesänä. Tämänhetkinen ryhmä on melko nuori, mikä on Pärmäkosken mieleen. Tanskalaispuolustaja Stefan Lassen ja Mikko Kousa ovat joukkueesta ainoat, jotka harjoittelevat omatoimisesti.

- Jos mietitään fyysisen valmennuksen näkökulmasta, niin meillähän on poikkeuksellisen hyvä tilanne, kun on paljon 20-25-vuotiaita pelaajia, joilla on jo tietynlainen pohja taustalla. Nuoren polven pelaajia, jotka ovat olleet jo vuoden pari tässä myllyssä mukana, pystytään viemään vielä enemmän eteenpäin. Esimerkkeinä Siikonen, Kangasniemi, Björninen ja Rekonen.

- Täytyy nostaa Petulle, Nupelle, Pirille ja Simolle hattua, että pelaajien lähtötasot ovat verrattain paremmat kuin kahtena edellisenä toukokuuna. Tosin varmasti jokainen fysiikkavalmentaja sanoo tässä vaiheessa, että joukkue on paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten. Mutta se on sitä isoa urheilijan kasvua, että joka vuosi olet pikkuisen edellistä edellä. Mielestäni tässä on lisäksi selkeästi hyvää se, että on uskallettu harjoitella myös kauden aikana.

Ohjelmassa myös jääharjoittelua

Pelicansin uudet vahvistukset, -94 syntynyt Casimir Jürgens ja -95 syntynyt Aleksi Mustonen saavat myös kehuja Pärmäkoskelta. Kaverukset istuvat pelaajaprofiileiltaan joukkueeseen kuin nakutettu.

- Mustonen haluaa varmasti urallaan pitkälle eteenpäin ja on valmis tekemään hommia sen eteen. Jürgens pääsee Mestiksen jälkeen tekemään ohjattua kesäharjoittelua, ja uskon, että hän nauttii suuresti saadessaan kavereita ympärille ja harjoitella ohjelman mukaan.

Viime kesänä Pärmäkosken tulon myötä avautunut pienryhmissä harjoittelun mahdollisuus on saanut uutta ulottuvuutta Heiskasen liityttyä remmiin.

- "Sane" on ollut helkutin hyvä lisä tähän. Olemme saaneet jaettua porukkaa entistä pienempiin ryhmiin, ja se on vienyt entisestään yksilöllistä harjoittelua pidemmälle. Esimerkiksi jos minäkin käyn punttisalilla 14 pelaajan kanssa, niin minulla on ne kahdessa eri ryhmässä, jotta ehdin hyvin vahtia jokaista ja antaa neuvoja. Näin jokainen urheilija tietää missä menee ja pääsee juttelemaan meidän valmentajien kanssa, Pärmäkoski sanoo.

- Tämähän on pitkälti valmistamista siihen, että pelaaja pystyisi itsenäisesti harjoittelemaan. Omatoimijakso on kuitenkin se viitisen viikkoa, niin meidän pitää opettaa pelaajilla tietyt harjoitukset ja vaatimustaso. Tehdään tähän helkutin laadukas seitsemän viikkoa, josta on sitten helppo jatkaa, kun jääharjoitukset alkavat.

Pelicans harjoittelee Lahdessa Isku Areenan lisäksi kolmella eri kuntosalilla, Salpausselän maastoissa ja Kisapuistossa. Kesäharjoittelu tapahtuu siis valtaosin jään ulkopuolella, mutta joukkue on kuitenkin käynyt viikoittain satunnaisia kertoja Sol Areenan jäällä.

- Pelaajasta riippuen olemme käyneet jäällä yhdestä kolmeen kertaan viikossa. Jäällä ei ole mitään pelillistä teemaa, vaan tehdään lajinomaista toimintaa eli syöttö -ja luisteluharjoitteita. Nyt päästään tekemään sellaisia hommia, mihin ei kauden aikana ole juuri aikaa. Enemmänkin se on sitä, että pidetään pari kertaa viikossa tuntumaa yllä.

Tavoitteena hyvin liikkuva ja kamppaileva joukkue

Pärmäkoski avaa seuraavaksi joukkueen viikko-ohjelmaa. Puheensorinalle ei ole tulla loppua.

- Voimapainotteisella ryhmällä on kolme tai jopa neljä voimatreeniä viikossa. Sitten tässä ydinryhmässä olevilla maanantai on selkeä voimapäivä, jonka jälkeen palautellaan pitkällä lenkillä. Tiistai on enemmänkin nopeus- ja suunnanmuutospäivä, ja siihen on lisätty pelaaminen yhtenä teemana. Keskiviikkona on yleensä madallettu aineenvaihduntaa veressä tekemällä ylävartalon kuntopiiriä, jossa kuorma on aika pieni.

- Torstaina on äärimmäisen kovat loikat, eli räjähtävää nopeusvoimantuottoa. Toisena treeninä ääripäänä ylävartalon liikelaajuutta, ja vähän palauttavaa päälle. Perjantai on osalle puhdas kestävyyspäivä ja osa vetää intervalleja, rauhallisia 60 sekunnin vetoja ylämäkeen parin minuutin palautuksella, ja siihen päälle tehdään hyvä puntti. Viikonloppu on yleensä ollut pitkä huoltava. Nuorilla on viikossa yksi tehoharjoitus enemmän kuin esimerkiksi 25-vuotiailla.

Ketkä ovat joukkueen kärkeä eri kategorioissa, jos puhutaan voimasta, nopeudesta ja kestävyydestä?

- Voimapuolessa Heino menee aika hyvällä tempolla. Kangasniemi ja Mustonen ovat liikkumisnopeudessa ja- taidossa selkeästi parhaimmat. Jos haetaan kovaa voimantuottoa, esimerkiksi loikkimista, niin Elimäki on niissä selkeästi paras. Kousa on kestävyyspuolella aika lahjakas. Koivisto oli kärkeä luistelutestissä, hän on varmasti yksi ensi kauden mustia hevosia.

- Tähtäämme tällä kaikella siihen, että saisimme Lahteen hyvin luistelevan ja liikkuvan sekä aggressiivisen ja kamppailevan joukkueen. Se on tavoite isossa kuvassa, Pärmäkoski päättää.

Teksti: Aleksi Salonen