Nieminen: Mulla on tästä hyvä mahatuntuma | Pelicans

Tiistai 2.4. 18:30 VS.

Pelicansin uusi päävalmentaja Nieminen: Mulla on tästä hyvä mahatuntuma

Kolmivuotisen päävalmentajasopimuksen Pelicansin kanssa solminut Ville Nieminen, 41, sanoo olevansa pelaajalähtöinen mutta vaativa valmentaja. Hän vakuuttaa, että Pelicansissa on aineksia nousta seuraavalle tasolle – kunhan intohimo ja realismi lyövät kättä.

Ville Nieminen odottaa Pasi Nurmisen kanssa happirikasta ja värikästä yhteistyötä.

Ville Nieminen, sait Lahdesta urasi ensimmäisen päävalmentajapestin Liigassa. Millainen haaste tämä sinulle on?

- Haastehan on mitä korkein, ja niin se pitää ollakin. Uskon, että olen oikea mies tähän hommaan ja tämä on minulle oikea paikka. Mulla on tästä hyvä mahatuntuma. Se on ollut sitä alusta asti, ja uskon, että monella muulla on sama juttu.

Päätit pelaajaurasi keväällä 2015 ja aloitit heti seuraavana kesänä Mestiksessä KeuPa HT:n päävalmentajana. Kuinka paljon kaksi viimeisintä kautta Jukureissa kokeneen Risto Dufvan aisaparina kasvattivat sinua valmentajana?

- Olin neljä vuotta ihan päivittäin hänen siipiensä alla. Pelaajaurani viimeisen kauden Lukossa, sitten Keuruulla hänen yhteistyökumppanina ja viimeisimpänä Mikkelissä. Hän on auttanut minua elämässä ja valmentajauralla paljon. Koen, että olen nyt valmis tähän hommaan.

Millainen ympäristö Lahti on jääkiekkovalmentajalle elää?

- Tämä on urheilukaupunki. Täällä käy hyvin yleisöä peleissä ja jääkiekko herättää tunteita. Täällä ihmiset uskaltavat olla jotain mieltä ja he näyttävät sen. Se on positiivinen asia.

Sinut tunnettiin peliurallasi periksiantamattomana tahtohyökkääjänä. Entä millainen on Niemisen valmennustyyli ja -filosofia?

- Se on pelaajalähtöinen mutta vaativa. Eiköhän se siinä ole lyhyesti pähkinänkuoressa.

Miten pelaajalähtöisyys tulee käytännössä esille? Käytkö yksilön kanssa paljon kahdenkeskisiä keskusteluja?

- Kyllähän kaikkien kanssa täytyy käydä keskusteluja, mutta ei kuoliaaksi asti. Pitää yrittää saada pelaajat ymmärtämään. Ylipäätään ihmisen ymmärrys elämässä on tärkeä juttu, aivan kuten pelaajan ymmärrys pelistä. Sitä pitää pyrkiä lisäämään.

Missä Pelicans tällä hetkellä mielestäsi menee? Onko seurassa aineksia ottaa steppejä kohti menestystä?

- On totta kai. Sijainti on hyvä. Pidämme täällä päivittäisen tekemisen tason laadukkaana. Se pitää muistaa, että intohimon ja realismin täytyy lyödä kättä.

- Viimeiset kolme vuotta on ollut täällä muutosvalmentamista. Täällä on hakattu elämisen, ryhmässä tekemisen ja joukkuepelaamisen arvot syvälle. Puhutaan rehellisyydestä, tinkimättömyydestä ja periksiantamattomuudesta. Petri Matikainen teki hyvää työtä Pasi Nurmisen kanssa. Uskon, että tässä on hyvä pohja, jolle rakentaa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja pääsen tuomaan toimintaan omia asioita.

Miten hyvin tunnet työparisi Pasi Nurmisen entuudestaan? Millaista yhteistyötä odotat hänen kanssaan?

- Tunnen Nupen hyvin. Nupe oli ensimmäinen uudisraivaaja Amerikan päässä suomaisille maalivahdeille. Olimme molemmat vuoden 2002 olympialaisissa. Tiedän sen kokemuksen, näkemyksen ja mahatunteen, mikä hänellä on tästä pelistä ja elämisestä. Uskon, että meillä on happirikas ja jopa värikäs yhteistyö. Meillä on paljon näkemyksiä ja täydennämme varmasti hyvin toisiamme. Mulla on siitä hyvä tunne - ja itse asiassa myös tieto, että näin tulee käymään.

- Meillä on tässä hyvä porukka. Roolit ja työnkuvat ovat hyvinkin selvät. Olemme avokonttori, jonka tärkein tehtävä on auttaa toista. Kaikki tekevät yhteiseen pussiin. Arttu Lipsanen tulee hoitamaan maalivahteja, videoita ja ennen kaikkea joukkueenjohtajan tehtäviä. Tommi Pärmäkoski on oman alansa ammattilainen. Kaikilla on selvät omat roolinsa, ja sen takia me halutaankin, että tämä on avokonttori.

Millä tavalla olet ollut mukana joukkueen rakennuksessa?

- Olen ollut koko ajan mukana. Pelaajasopimus tehdään yläkerrassa, mutta minä teen sen henkisen pelisopimuksen pelaajan kanssa. Janne Laukkasella ja Tommi Turusella on hyvä näkemys. Annan ihmisten tehdä omat työnsä. Luotto on vahva jokaiseen.

Lahdessa on ajettu nuoria pelaajia sisään isoihin rooleihin ja se tullee ennen pitkää kantamaan hedelmää. Yksi tehtävistäsi on varmasti jatkaa tätä työtä nuorten parissa.

- Nuoria täytyy pystyä ajamaan sisään, se on ihan ehdoton asia. Muutenkin pelaajan kehitys on meidän valmentajien tehtävä. Koko suomalaisen jääkiekkoilun ykkösasia on pelaajan kehitys. Pelaajan kehityksen kautta tulee myös menestys.

Millainen Pelicans kaukalossa nähdään ensi kaudella? Onko antaa jotain suuntaviivoja?

- Pelataan tasapainoisesti ja hyökätään omin ehdoin. Jäällä nähdään sellainen raikas, työteliäs, luisteleva ja toivottavasti myös mielenkiintoinen ja voittava joukkue. Kyllä tässä aina mietitään, että mistä se seuraava askel löytyisi.

Pelicansin kesäharjoitukset käynnistyivät maanantaina. Mikä on oma roolisi kesäharjoittelussa?

- Pärmäkoski vastaa niistä. Olen tässä tukena ja paikalla kaikissa harjoituksissa. Tykkään olla kesäaikaan alusta saakka hanskat kädessä. Olen hands on -valmentaja, eli haluan olla alkujumpista lähtien paikalla. Tänäänkin vedin joukkueelle sählyt ja levyjumpat. Pystymme samalla vetämään porukoissa ja tekemään yksilöllisemmin, kun olen Pärmän apuna.

Kesäkausi on pitkä aika jääkiekkoilijan kaudesta. Mitä haluat joukkueelta nähdä tässä vaiheessa vuotta?

- Ensinnäkin sen, että työhyvinvointi ja -kyky olisivat maksimitasolla. Ja se, että urheilijan elämä ja atletismi tulisivat yksittäisestä pelaajasta. Sen jälkeen kun saadaan nämä kaksi pääasiaa kuntoon, voidaan siirtyä siihen pelaajan kehitykseen ja pelaajistosta nousevaan johtajuuteen. Ne ovat lyhytaikaisen aikavälin urheilun tavoitteet. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että lähdetään perusjutuista kiinni.

Haluatko vielä sanoa jotain lahtelaiselle jääkiekkoväelle?

- Mennään päättäväisesti eteenpäin, mutta pitkäjänteisyyttä tarvitaan. Tarvitaan vahva usko ja kova kannustus. Tämä on sellainen paikka, että pitää uskaltaa innostua. Mun tehtävä on energisöidä tätä. Tehtäväni on olla Pelicansille pelaajalähtöinen, vaativa, hands on ja energisöivä päävalmentaja.

Aleksi Salonen