NHL:ään siirtyvä Kaski: ”Olo on tosi kiitollinen” | Pelicans

Maanantai 22.4. 18:30 VS.

NHL:ään siirtyvä Kaski: ”Olo on tosi kiitollinen”

Pelicansissa loistanutta maailmanmestaria odottavat syksyllä uudet tuulet Detroit Red Wingsin NHL-organisaatiossa.

Oliwer Kaski voitti ylivoimaisella tavalla Liigan puolustajien pistepörssin. (Kuva: Tomi Natr)

Liigan paras pelaaja, maailmanmestaruus ja NHL-sopimus. Oliwer Kasken kiekkokausi oli satumaisen upea. Arki on kuitenkin jo koittanut, sillä Kaski aloitti maanantaina valmistautumisen uuteen sesonkiin. Hän sanoo, ettei loistokkaan kauden tähtihetkiä ole mietitty liikaa.

- Onhan tämä ollut upea vuosi. Olo on tosi kiitollinen sekä Pelicansin että maajoukkueen suuntaan, tunnelmoi Helsingistä tavoitettu Kaski puhelimitse.

- En ajatellut, että kaikki voisi tapahtua näin nopeasti. Totta kai pohja oli rakennettu jo aiemmin. Oli harjoiteltu hyvin ja tehty hommia, ettei tässä yhtäkkiä mitään kania vedetty hatusta. Näin nopea kehitys yllätti, mutta kaikki me kehitymme omaan tahtiimme.

Kaski jätti Pelicansissa jälkensä seuran historiaan rikkomalla kaikki puolustajien yhden kauden ennätykset. Tehot 19+32=51 paukuttanut siniviivatykki murskasi myös koko Liigan 2000-luvun puolustajien piste-ennätyksen. Kaski palkittiin saavutuksistaan runkosarjan parhaalle pelaajalle myönnettävällä Lasse Oksanen -palkinnolla ja parhaan puolustajan Pekka Rautakallio -pystillä.

Pelicansin hyvä ryhmähenki oli tärkeä alkulähde Kasken onnistumiselle. Lahdessa kaikki osui lapaan.

- Meillä oli kesästä lähtien kivaa ja hyvä porukka. Oli paljon samanhenkisiä nuoria pelaajia. Tuntui, että kaikilla klikkasi tosi hyvin keskenään, ja se näkyi myös kaukalossa. Meillä oli kivaa läpi vuoden ja pelattiin toisillemme.

- Saatiin heti sellainen henki päälle, että moni pelasi elämänsä kauden. Kyllä siinä jaksaa enemmän tehdä hommiakin, kun on hymy huulessa kuin että raahaisi väkisin itsensä hallille joka aamu.

Suoraan Detroitin NHL-miehistöön?

Suurin MM-kultahuuma alkaa jo hälvetä, mutta Kaski on alkanut vasta hiljattain todella tajuamaan, kuinka historialliseen saavutukseen hän ja muu Leijonamiehistö ylsivät.

- Juhliessa sitä alkoi vasta tajuamaan, kun huomasi, että kaikki olivat niin iloisia ja koko Suomen kansa oli juhlissa mukana. Sitä ennen oli vain joukkueen kanssa omassa kuplassa, eikä ymmärtänyt, että tuli voitettua se sama maailmanmestaruus, mitä katsoin telkkarista vuonna 2011.

Elokuun loppupuolella Kaski, 23, kääntää urallaan uuden sivun. Puolustajaa odottaa muutto Pohjois-Amerikkaan perinteikkääseen Detroitin NHL-organisaatioon, jonne Kaski solmi yksivuotisen sopimuksen. Seuran aito kiinnostus oli miehelle ratkaisevimpia tekijöitä valintaa tehdessä.

- Sieltä oltiin hyvissä ajoin kiinnostuneita johtoporrasta ja valmennusta myöten. Oli luottavainen olo valita Detroit, kun ei ollut vain yksi henkilö, ketä sieltä soitti. He kertoivat, miten näkevät minut pelaajana, mitä pitää kehittää ja mikä roolini voisi olla jossain vaiheessa, Kaski valottaa.

- Siellä on uudelleenrakennusprojekti meneillään. Seurassa on paljon nuoria minun ikäisiä kavereita, joilla on iso potentiaali. Detroitissa on yksi parhaista mahdollisuuksista ottaa pelipaikka ylhäältä. Totta kai jokaisessa joukkueessa on hyviä pelaajia, mutta niissä on pieniä eroja.

”Odotan Tepolta vähintään kuutta maalia ensi vuonna”

Kaski näkee Pelicansin ensi kauden näkymät valoisina. Kevät jätti seuralle kosolti nälkää.

- Ne, jotka jäivät viime vuodesta, ovat taas vuoden kokeneempia ja tietävät, mitä voittaminen vaatii. Nyt on kevättä ajatellen paremmin tiedossa, mitä pitää parantaa ja kuinka pienestä asiat ovat loppujen lopuksi kiinni. HPK:n mestaruus antoi mielestäni osviittaa sille, että mikä tahansa joukkue voi voittaa. Ei tarvitse olla aina se korkeimman budjetin joukkue.

- Joukkueessa on taas paljon uusia nuoria pelaajia, jotka tulevat hakemaan ponnahdusta. Sieltä suunnalta pitää tulla kehitystä ja vastuunkantoa, aivan kuten menneelläkin kaudella monet nostivat tasoaan. Silloin kun yksilöt kehittyvät, niin joukkuekin voittaa enemmän.

Kaski lataa vielä veljellistä painetta viime kauden kämppäkaverilleen.

- (Miihkali) Tepolta odotan enemmän maaleja. Vähintään kuusi maalia ensi vuonna, se on minimi.

- En tiedä, miten hän pärjää siellä ilman minua. Se voi alkukaudesta näkyä vähän huonoina otteina, mutta toivottavasti hän tottuu ja peli alkaa paranemaan. Ei vaan, Teposta tulee olemaan paljon apua joukkueelle, päättää Kaski lausuen myös kiitoksensa koko lahtelaiselle kiekkoyhteisölle.

Kiitos, Oliwer Kaski, ajastasi Pelicansissa ja tsempit tulevalle urallesi Pohjois-Amerikassa!

Pelicans

Teksti: Aleksi Salonen